Kelimelerin Zihinde Oluşturduğu Kimyasal Tepkimeler ve Yaratıcılık

  • KREATİF

Kelimeler, her şeydir. Yazıma bu şekilde giriş yapmamın gerçekten çok geçerli bir açıklaması var. Okuyunca anlayacaksınız. Evet, kelimeler duygularımızı aktarmamıza ve düşüncelerimizi göstermemize yararlar. Aslında bunu “dil” diye adlandırdığımız soyut; ama bir o kadar da matematiksel bir sistem sayesinde gerçekleştiririz. Kelimeler dilin molekülleridir. İletişim söz konusu olduğunda sahip olduğumuz tüm birikimi, bu moleküller üzerinden işleriz.

Kelimeler ve Onların Kimyasal Tepkimeleri

Diyelim ki bir arkadaşınızın daveti üzerine misafir olarak onun evine gittiniz. İşti, trafikti, kalabalıktı derken arkadaşınızın evine vardınız ve birazdan yorgunluğunuzu almasını umduğunuz oturma moduna geçtiniz. Tüm mental, psikolojik yüklerinizi oturduğunuz koltuğa kendinizle birlikte bırakarak sizi karşılayan ve o esnada yeni almış olduğu kıyafetini gösterecek şekilde hareket ederek sizden bir tepki bekleyen arkadaşınızı gördünüz. Tam o anda ona, “Bu nasıl bir kıyafet böyle?!” dediğinizi düşünün.

Arkadaşınız olumsuz ve biraz da hayal kırıklığı belirten sorunuzu idrak etmek için bir saniye bile beklemeyecek; “Hmm… Sanırım üzüleceğim, biraz da hayal kırıklığına uğrayacağım” diye düşünmeyecektir! O kelimeleri duyduğu anda, hemen oracıkta yüz ifadesi değişecek ve anında “Beğenmedin mi…” diye somurtacak veya şanssızsanız “Asıl sen kendine bak!” şeklinde tepki verecektir.

Oluşturduğumuz Mucizevi Algılar

Yani sizin dilinizden çıkan kelimeler, arkadaşınızın zihninde mucizevi bir şekilde kimyasal tepkimeler oluşturacak, onun sizi saliselik bir zaman diliminde anlamasına; dahası sizin onu anlamanız için kendi kelimelerini beyninde süratli bir şekilde sıralamasına ve tepkisini koymasına yol açacaktır!

Dolayısıyla, kelimeler her şeydir. İnsanlarla birlikte yaşadığımız bu hayattaki ilerleyişimiz, gördüğümüz kelimeler aracılığıyla öğrendiğimiz bilgilere, keşfettiğimiz kelimeler aracılığıyla edindiğimiz tecrübelere ve seçtiğimiz kelimeler aracılığıyla kurduğumuz iletişime bağlıdır.

Kelimelerin Reklam Dünyasındaki Önemine Dair

Güzel. Kelimelerin önemini anladığımızı düşünüyorum. Reklam dünyasında, arkadaşlık örneğindeki gibi olmasa da kelimelerin sektörün dinamiklerine göre oluşturmuş olduğu kimyasal tepkimelerle ilerlenir.

Bir sloganın güzelliği, içinde barındırdığı kelimelerin sesteşlik oluşturacak şekilde dizilmesine, anlamdaş olacak şekilde işlenmesine ve bu sayede insanların zihinlerinde oluşturduğu anlık kimyasal tepkimelere bağlıdır.

Bir reklam filminin dört dörtlük olması prodüksiyondaki kalite kadar, dış sesin etkileyici ses tonuna ve bu tonla harmanlayarak kullandığı kelimelere bağlıdır. Çünkü kelimeler, daha önce de ısrarla belirttiğim gibi, zihnimizde içgüdüsel ve muazzam etkilere sahiptirler.

Kelimelerin Markanızın Algısındaki Süksesi

Başka bir açıdan bakalım. Mesela marka iletişimindeki kurumlar arası diplomasi, temelde iletişimi kuran şahısların seçtiği kelimelerin orijinalliğine ve üslubuna bağlıdır.

Gelin sosyal medyada karşımıza çıkan gönderileri birlikte düşünelim. Markaların dijital dünyadaki vitrinleri olan bu gönderiler, saliseler içinde yüz ifademizi değiştirip algımızı işleyen gönderilerden olsunlar.

Bütün bu gönderilerden kelimeleri çıkarttığımızda geriye hiçbir şey kalmaz. Zaten şu an bile beni anlamanız, burada kullandığım kelimelerin zihninizde oluşturduğu o harikulade kimyasal tepkimelere bağlı. Evet, diğer sektörlerde olduğu gibi, bu sektörde başarı bilgi ve vizyonla alakalı olduğu kadar iletişimle de alakalıdır. Bu üçlüden biri eksik olduğunda herkes yerinde sayar.

Kelimeler ve Yaratıcılıkla Olan İlişkileri

Seçtiğimiz kelimeleri kullanma şeklimize, bu kelimeleri kullandığımız zihinlerde oluşan görsel ve işitsel imgelere ve oluşturduğumuz kimyasal tepkimelerin “pozitif” olanlarına “yaratıcılık” diyoruz. Böylece karşımıza sık sık çıkan, bolca kullandığımız “yaratıcılık” ya da “kreatif” ifadesini de huzurlarınızda tanımlamış oluyoruz.

Yalnız dikkat edin: “pozitif” olanlarını diyorum… Zira bu kimyasal tepkimeler negatif olduğunda, biz buna başkalarını manipüle etmek diyoruz. Bunu istemeyiz!

Bu arada, markalar için ajanslar neden önemlidir diye merak ediyorsanız, buradaki linkte yer alan yazıyı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Bunlar da İlgini Çekebilir

DIGIBÜLTEN
BİLGİLEN