Performans Pazarlaması Nedir? Avantajları Nelerdir?
- DİJİTAL
Performans pazarlama tabirini son yıllarda çok fazla duymaktayız ve bu alana markaların ilgisi de her geçen gün giderek artmakta. Peki performans pazarlama nedir? Bilindik pazarlama kanallarına göre farklılaştığı noktalar nelerdir?
Sosyal ve dijital mecralar hayatımıza girene kadar pazarlama faaliyetleri tamamı TV, Radyo, Outdoor gibi mecraların kullanıldığı konvansiyonel (geleneksel) mecralarda gerçekleşiyordu. Bu mecralarda yapılan çalışmalar ölçülebilir ve raporlanabilir olmamasına karşılık bu tip mecralarda yapılacak pazarlama faaliyetleri için ciddi bütçelere ihtiyaç duyulmaktaydı.
Performans Pazarlaması da işte tam olarak bu noktada ihtiyaç ve beklentilerimizi karşılayan bir anlayış olarak hayatımıza girmiştir. Performans pazarlamasında yapılan bir kampanyada, kaç kişiye erişildiğinden, tıklama, dönüşüm oranına kadar hangi hedef kitleden, hangi görsel ile daha iyi performans alabildiğimiz gibi her şeyi ölçümlemek ve ilerleyen dönemlerdeki reklam yatırımlarını bu veriler ile planlamak mümkündür.
Performans pazarlamasının geleneksel pazarlama araçlarına göre en büyük faydalarından biri de sabit ve yüksek bütçe talebinde olmamasıdır. Performans pazarlaması ile reklam verenler elde edilecek gösterim, tıklama veya dönüşümler gibi belli işlemler tamamlandığında ödeme yaparak ilerleyebilecekleri gibi, harcayacak oldukları bütçeye de kendileri karar verebilir. Böylece belirlenen bütçe ile en iyi sonuçları almaya çalışabilir.
Performans Pazarlamasının Avantajları Nelerdir?
Performans pazarlamasının avantajlarını ve neden bu yöntemin tercih edilmesi gerektiğini maddeler halinde açıklamak daha anlaşılır olacaktır:
Raporlama / Ölçümleme:
Bir kampanyanın en başından en sonuna her detayı ile raporlayabilir, yapılan yatırım geri dönüşlerini gözlemeyebilirsiniz.
ROI Odaklı
Performans pazarlamasının temel amacı yapılan yatırımın direkt olarak sonucunu görmek olduğu için yapılan yatırımın çok daha fazlasını elde etmeye yönelik çözümler sunar.
Efektif Bütçe Kullanımı:
Yapılan yatırımların geri dönüşlerini görerek bir sonraki yatırımınıza karar verebilir veya devam eden bir kampanyayı sonuçları yetersiz ise sonlandırabilirsiniz.
Düşük Risk Oranı:
Ölçümlenebilir olması, direkt amaca uygun kampanyalar ile ilerlenmesi, efektif bütçe kullanımı sayesinde risk oranı da oldukça düşüktür.
Performans Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Performans pazarlamasında bir kampanyaya başlamadan önce bu kampanyanın amacının doğru belirlenip bu amaç doğrultusunda bir strateji gerçekleştirilmesi gerekir. Performans pazarlamasında genel amaçlar; web site trafiğini artırmak, e-ticaret sitesi satışlarını artırmak, form doldurtmak gibi sonuçlardır.
Belirlenen amaca uygun strateji ile başlanan kampanyaların verileri en ince ayrıntısına kadar sürekli ve düzenli olarak kontrol edilerek bu veriler ışığında en iyi sonuçların alındığı kampanyalar optimize edilerek, en uygun maliyetle en yüksek amaca uygun sonuç alınmaya çalışılır.
Performans Pazarlama Kanalları Nelerdir?
- Kullanıcı Deneyimi Optimizasyonu (SEO)
- YouTube Reklamları
- Arama Motoru Pazarlaması (SEM)
- Google Görüntülü Reklam Ağı (GDN)
- Sosyal Medya Reklamları
- Yeniden Pazarlama (Remarketing)
- Programatik Reklamcılık
- SMS Pazarlaması
- Mail Pazarlaması
- Satış Ortaklığı (Affiliate)
Performans pazarlamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Performans pazarlaması kendi içinde birçok dinamiğe sahip olan bir pazarlama modelidir. Yapılacak çalışmalarda bazı detaylara dikkat edilmemesi hem kullanılan mecralara olan inancı kaybettirecektir hem de reklam yatırımlarınızın sonuçsuz kalmasına neden olacaktır.
Performans pazarlaması başarısı sürekli optimizasyona dayanmaktadır. Bu nedenle bu kanaldaki çalışmalarda kısa vadeli sonuçlardan çok uzun vadeli sonuçlara odaklanılmalı ve beklentiler de bu doğrultuda belirlenmelidir.
Kısa vadede hızlı sonuçlar alabilmek adına kitle büyüklüğüne dikkat edilmeden çok yüksek bütçelerle daha fazla görünmek amaçlı kampanyalardan uzak durulmalıdır. Bu tarz aksiyonlar performans almaktan çok o bütçeyi harcamaya odaklanır.
Yapılacak bir kampanyadan beklentilerinizin ve buna bağlı KPI’ların doğru belirlenmesi önemlidir. Bunlar yanlış belirlenirse doğru kampanya metrikleri seçilmemiş olacağından istenilen sonuçları almak oldukça zor olacaktır.
Yapılacak kampanyalarda kullanılacak görsel, video ve metinlerin hepsi reklamların yayınlanacak olduğu mecralara uygun boyutta ve formatta hazırlanmalıdır. Yapılan hedeflemeler ve stratejiler ne kadar iyi olursa olsun kreatifler kalitesiz ve dikkat çekmiyorsa düşük bir performans kaçınılmaz olacaktır.
Organik veya reklamdan olsun artık trafiklerin %80’i mobilden gelmektedir. Eğer internet siteniz kullanıcılara iyi bir deneyim sunmuyorsa yapılacak reklamların performansı direkt olarak olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle internet siteniz her açıdan kullanıcı dostu ve responsive olmalıdır.
Performans pazarlama minimum bütçe ile maksimum fayda sağlayacak, içinde farklı dinamikler barındıran bir model olarak yazımızda bahsettiğimiz tüm detayları ile uzmanlık gerektirir. Bu modelin başarılı şekilde çalışması baştan sona uygun stratejinin uygulanmasına bağlıdır. Performans pazarlamaya olan inancınızı kaybetmemek ve bütçenizi efektif şekilde kullanabilmek için profesyonel bir ekiple yola çıkmak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.